شرکت‌ها در برابر جامعه و محیطی که در آن به کسب و کار مشغول‌اند، مسئولیت دارند. ما در روزنامه‌ هفت‌صبح مسئولیت‌مان را در حمایت از اجرای طرح ‌های«مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها» و تشویق و رقابت در این حوزه دیده‌ایم. سعی خواهیم کرد هر هفته به معرفی یک طرح مسئولیت اجتماعی بپردازیم.

چگونه به تجهیز کتابخانه‌های عمومی در مناطق محروم کمک کنیم؟

این هفته، همزمان با نمایشگاه کتاب طرح «کتاب آباد» را معرفی می‌کنیم که توسط شرکت پرداخت الکترونیک سداد اجرا شده و بستری مناسب برای مشارکت علاقه‌مندان در تجهیز کتابخانه‌های عمومی در مناطق کم‌برخوردار را فراهم کرده است.

پرداخت الکترونیک سداد با برگزاری کمپین «کتاب‌آباد» با شعار «آگاهی آبادی است» و با همکاری «خانه کتاب ایران» بستری برای جمع‌آوری مطمئن کمک‌های نقدی برای حمایت از کتابخانه‌های عمومی فراهم آورده است. این طرح از این جهت مهم است که با افزایش قیمت کتاب به عنوان یک کالای فرهنگی مهم ، ایجاد و تجهیز کتابخانه‌های عمومی به ویژه در مناطق کم برخوردار اهمیت بیشتری یافته است.

روش مشارکت در طرح :

کاربران اپلیکیشن ایوا می‌توانند با مراجعه به بخش «مهربانی» و انتخاب گزینه «کتاب آباد» در تجهیز کتابخانه‌های عمومی مناطق محروم سهیم شوند. حامیان فرهنگ کتابخوانی همچنین می‌توانند با شماره‌گیری کد دستوری #10*737* مبلغ مورد نظر خود را اهدا کنند.

درباره طرح: هوای شریان‌های آگاهی را داشته باشیم

در توضیح این طرح مسئولیت اجتماعی شرکتی آمده است : «کتاب‌آباد» گفتن و شنیدن از گرانی کتاب و دشواری تهیه آن ظاهراً دردی از اهالی فرهنگ و کتاب دوا نمی‌کند؛ چنان‌که با وجود تشدید این معضل و پیامدهای منفی آن بر فرهنگ کشور همچنان شاهد روند روبه‌رشد قیمت‌ها در بازار نشر هستیم؛ بنابراین باید به فکر روش‌ها و راه‌هایی باشیم که کتاب‌ها را بتوان با کمترین هزینه و بیشترین بهره‌وری به کتاب‌خوان‌ها رساند. سرمایه‌گذاری در زمینه تولید نسخه‌های الکترونیکی و صوتی کتاب‌ها یکی از روش‌هایی است که خوشبختانه در سال‌های اخیر رواج یافته و طرف‌داران پروپاقرصی هم پیدا کرده است. بااین‌حال اما استفاده از این نوع کتاب‌ها همچنان برای بسیاری از علاقه‌مندان ممکن نیست چرا که علاوه بر اینکه برای دسترسی به نسخه‌های الکترونیکی یا صوتی هم باید هزینه کنند، در اختیار داشتن ابزارهای لازم برای مطالعه نسخه الکترونیکی یا صوتی کتاب‌ها هم مستلزم تهیه گوشی تلفن همراه، کتاب‌خوان الکترونیکی یا… که پرداخت قیمت این وسائل خود قصه پرغصه دیگری است!

چنین شرایطی کتاب‌خوان‌ها را به همان راه‌ورسم قدیمی امانت گرفتن و دست‌به‌دست کردن کتاب سوق داده است که در مدل جدیدتر در قالب کتابخانه‌های عمومی رد و نشانی از آن‌ها در شهرها و بعضی روستاها می‌توان سراغ گرفت. کتابخانه‌های عمومی اما در صورتی عطش مشتاقان مطالعه را برطرف می‌کنند که این مراکز از فراوانی، پراکندگی و غنای کافی از نظر جغرافیایی، دسترسی و برخورداری از کتاب‌های به‌روز برخوردار باشند؛ شرایطی که نمی‌توان برای ایجاد آن تنها و تنها روی حمایت دولت حساب کرد و باید تک‌تک دغدغه‌مندان مطالعه و فرهنگ سهمی در آن داشته باشند.

همین دغدغه و نیاز به مشارکت مدنی در تجهیز و تکثیر کتابخانه‌ها طی سال‌های اخیر و با گسترش فهم جامعه نسبت به ضرورت توجه و کمک به برآورده‌شدن نیازهای فرهنگی و مطالعاتی مردم، پای پویش‌ها و تلاش‌هایی را با عناوینی مانند نذر کتاب به دایره تلاش‌های جمعی در جامعه و حتی مصادیق موردتوجه خیران باز کرده است.

گسترش و ادامه چنین اقداماتی بدون شک می‌تواند سهمی هر چند کوچک در ارتقای سطح آگاهی در جامعه و از آن مهم‌تر توسعه متوازن و عادلانه در ایران عزیزمان داشته باشد و مصداقی باشد بر همان مثل معروف آموزش ماهیگیری به‌جای ماهی گرفتن چرا که نباید از این باور درست و عمیق دست کشید که آبادانی و رشد، عدالت اجتماعی و توسعه متوازن جز از رهگذر ارتقای فرهنگ لازم برای تعالی به دست نمی‌آید چرا که اگرچه آبادی تنها از مسیر آگاهی حاصل نمی‌شود؛ ولی بدون آگاهی هم نمی‌توان چشم‌به‌راه آبادی و آبادانی بود.

آخرین تحولاتاجتماعیرا اینجا بخوانید.