کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۳۰۳۰۰۴
تاریخ خبر:

لیبی اروپایی‌ها را نگران کرد

روزنامه هفت صبح | نشست بروکسل با شرکت وزرای خارجه اتحادیه اروپا نتوانست گره از مشکلات لیبی باز کند. آخر هفته گذشته بروکسل میزبان نشست فوق‌العاده وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا برای رایزنی پیرامون اوضاع خاورمیانه و لیبی و اتخاذ تدابیر مشترک بود. از سوی دیگر مقامات غربی به شدت نگران وضعیت لیبی هستند و می‌خواهند هر‌طور شده مانع از مداخله ترکیه در لیبی باشند. ترس آنها از این است که ترکیه در مدیترانه با کمک به دولت طرابلس قدرت بگیرد.

* یک: بالا گرفتن کشمکش نزد گروه‌های رقیب در لیبی نیز در دستور کار وزیران خارجه اتحادیه اروپا قرار دارد. لیبی از سال ۲۰۱۱ و پس از سقوط معمر قذافی در جنگی داخلی به سر می‌برد و چند پاره شده است. جامعه جهانی، دولت فائز السراج را به عنوان دولت وفاق ملی به رسمیت می‌شناسد.

این دولت کنترل طرابلس و بخش‌هایی از لیبی را در اختیار دارد و با ژنرال خلیفه حفتر مبارزه می‌کند که می‌کوشد به همراه شبه‌نظامیان شورشی، پایتخت لیبی را تصرف کند. ترکیه و قطر از حامیان سراج هستند و بین آنکارا و طرابلس توافقنامه‌ای برای همکاری‌های نظامی امضا شده است. روسیه، مصر، امارات متحده و فرانسه اما جانب حفتر را گرفته‌اند.

دولت آلمان از ماه‌ها پیش در تلاش یافتن راه‌حلی سیاسی برای بحران لیبی بوده و هفته آینده کنفرانسی بین‌المللی با مشارکت طرفین منازعه برگزار خواهد کرد. قرار است در این نشست، غسان سلامه نماینده ویژه سازمان ملل در امور لیبی نیز حضور یابد. وزیر خارجه آلمان روز چهارشنبه ۸ ژانویه نیز با فائز سراج در بروکسل دیدار کرد.

* دو: یک مقام روس اعلام کرد ‌ فائز السراج بدون دیدار با نخست وزیر ایتالیا و خلیفه حفتر از رم به طرابلس برگشته است. این در حالی است که حفتر با نخست وزیر ایتالیا ملاقات کرده است. به گزارش ‌ اسپوتنیک، لو دنگوف، رئیس گروه ارتباط روسیه درباره مسئله لیبی اعلام کرد فائز السراج، نخست وزیر دولت وفاق ملی لیبی که به رم سفر کرده بود خیلی زود به طرابلس برگشت.

او همچنین اظهار کرد:‌ تا آنجا که من می‌دانم السراج نه با حفتر و نه با جوزپه کونته، نخست وزیر ایتالیا دیدار نکرده است. این مقام افزود: این دیدار به دلیل برنامه‌ریزی غلط طرف ایتالیایی برگزار نشده چراکه دو گروه بر سر چند مسئله با یکدیگر اختلاف دارند. این دیپلمات روس اظهار کرد ‌ فائز السراج از شرکای کلیدی حل مشکل لیبی است. پیشتر برخی منابع در دولت ایتالیا اعلام کرده بودند ‌ قرار است السراج پس از سفر فعلی‌اش به بروکسل وارد رم شود.

* سه: در واقع رهبران اتحادیه اروپا با فائز سراج دیدار کرده و نخست وزیر ایتالیا نیز در کاخ ریاست جمهوری این کشور در رم میزبان خلیفه حفتر، فرمانده نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی بود. در این راستا جوزپه کونته‌ نسبت به وضعیت تنش روزافزون در لیبی ابراز نگرانی و بار دیگر حمله به آکادمی نظامی در طرابلس را محکوم کرد.

در بیانیه دولت ایتالیا آمده است: کونته در دیدار با حفتر بدون اشاره به خطراتی که ثبات کل منطقه را تهدید می‌کنند، گفت، تنها راه‌حل پایدار در این کشور راه‌حل سیاسی است و باید محورهای درگیری از راه‌حل نظامی صرف‌نظر کنند. در این بیانیه تاکید شده است، کونته در دیدار با حفتر به جوانب برجسته بیانیه مشترک صادر شده از نشست ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان، روسای جمهوری روسیه و ترکیه پرداخته که در آن نشست از طرف‌ها خواسته شده برای تحقق آتش‌بس فوری تلاش کنند. دو طرف درگیر در لیبی به صورت غیرمنتظره‌ای دو دیدار جداگانه در رم و بروکسل داشتند. این دیدارها با تلاش‌های مسئولان اتحادیه اروپا برای آرام کردن اوضاع و مهار بحران در این کشور نفت‌خیز انجام شدند.

* چهار: ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه ضمن هشدار در خصوص تهدیدهای ناشی از بالا گرفتن مناقشه لیبی بر منطقه خواستار گفت‌وگو میان طرفین درگیر برای پایان یافتن بحران در این کشور شد. وزیر امور خارجه فرانسه که در ادامه سفر دوره‌ای خود به شمال آفریقا روز پنجشنبه از مصر وارد تونس شد، در بدو ورود به این کشور نسبت به اوضاع جاری در لیبی هشدار و توافقنامه همکاری نظامی میان آنکارا و طرابلس را مورد انتقاد قرار داد.

لودریان که پیشتر به صورت تلویحی از خلیفه حفتر،‌ فرمانده سابق ارتش در زمان معمر قذافی و حاکم فعلی نواحی نفت‌خیز شرق لیبی حمایت کرده بود، در قاهره به همراه همتاهای مصری، یونانی و قبرسی خود توافق نظامی میان آنکارا و دولت حاکم بر طرابلس را «پوچ و بی ارزش» توصیف کرد. دولت وحدت ملی مستقر در طرابلس که مشروعیت جامعه بین‌المللی را به همراه دارد، برای تقویت توان نظامی خود جهت مقابله با نظامیان تحت امر خلیفه حفتر پیشتر از آنکارا درخواست کمک کرده بود.

نیروهای تحت امر خلیفه حفتر که از آنها به عنوان ارتش ملی لیبی نام برده می‌شود، از آوریل گذشته تا کنون برای تصرف طرابلس به سوی پایتخت لشگرکشی کرده‌اند.نبرد‌ و درگیری‌ میان دولت وحدت ملی و نظامیان تحت امر خلیفه حفتر در اطراف طرابلس که طی ماه‌های گذشته بر شدت آن افزوده شده، نگرانی جامعه جهانی را نیز به همراه داشته است.

کدخبر: ۳۰۳۰۰۴
تاریخ خبر:
ارسال نظر