کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۳۸۵۳۷۸
تاریخ خبر:

معرفی پنج نماد ضدضربه بورس

روزنامه هفت صبح، احمدرضا نجفی | لکه‌های سیاه روی نقشه بازار حرف‌های زیادی برای گفتن دارند. در بازار قرمزرنگ بورس، چند نماد پیدا می‌شوند که قیمت آنها بدون تغییر باقی مانده. مشهورترین آنها نماد شرکت سرمایه‌گذاری سیمان تامین اجتماعی است که چند ماهی می‌شود روی قیمت عرضه اولیه متوقف شده و به لطف بازارگردان و سهامدار عمده آن، قیمت به پایین‌تر از نرخ عرضه اولیه کاهش پیدا نمی‌کند تا خریداران عرضه اولیه دچار ضرر نشوند.

شش نماد دیگر به جز سیتا در بازار این روزها خودنمایی می‌کنند که شرایط مشابهی دارند. بعید است قیمت آنها در یک روز بیش از نیم درصد نوسان داشته باشد. موضوعی که باعث شده تعدادی از سهامداران توجهشان به این چند نماد جلب شود و دست به خرید چنین سهامی بزنند. این کار چطور می‌تواند سودآور باشد؟

* یک: سیتا؛ سرمایه‌گذاری سیمان تامین
هزار و ۵۰۰تومان، نرخی است که برای سهام سیتا ثابت باقی مانده است. روزانه یک سفارش بزرگ با ارزش بیش از دو میلیارد تومان برای خرید سهام سیتا در چنین قیمتی ارسال می‌شود. با این کار فروشنده‌ها هرچقدر دلشان خواست می‌توانند سهامشان را با حداقل قیمت هزار و ۵۰۰تومان بفروشند. نمودار این نماد مدت‌ها است تبدیل به یک خط صاف شده و قیمت سهام سیتا از سر جایش در رقم هزار و ۵۰۰تومان تکان نمی‌خورد.

* دو: وملل؛ موسسه اعتباری ملل
سهامداران وملل پشتشان به بازارگردان گرم است. با این تفاوت که بازارگردان سهام موسسه اعتباری ملل، علاقه‌ای به یک رقم خاص ندارد و روزانه سفارش بزرگ خود را چند ریال بالاتر از قیمت روز گذشته ارسال می‌کند. موردی که باعث می‌شود هر روز قیمت پایانی سهام وملل در حد یک صدم درصد افزایش داشته باشد.

بازارگردان این نماد هر روز یک سفارش با حجم ۵۰۰هزار سهم در قیمت مورد نظر خود ارسال می‌کند تا پاسخگوی فروشنده‌ها باشد. اتفاقی که باعث شده وملل رتبه ششم بیشترین خروج پول در فروردین‌ماه را از آن خود کند. در این ماه فروشنده‌های حقیقی، حدود ۲۲۷میلیارد تومان سهام خود را به شرکت حقوقی بازارگردان وملل فروخته‌اند.

* سه: وپاسار؛ بانک پاسارگاد
وپاسار یکی دیگر از نمادهای بانکی است که به لطف بازارگردان آن، نوسان چندانی را تجربه نمی‌کند. قیمت سهام این شرکت حتی در روزهای سراسر قرمزرنگ بازار، با کمترین تغییر نسبت به روز گذشته باقی می‌ماند و در حد هفت تا هشت صدم درصد افزایش پیدا می‌کند. البته اگر باد موافق بوزد، ممکن است قیمت سهام وپاسار افزایش داشته باشد. بازارگردان این نماد روزانه سفارشی با حجم ۲۰۰هزار سهم برای حمایت از سهامداران ارسال می‌کند.

* چهار: میدکو؛ هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه
بازارگردان میدکو روش متفاوتی برای حمایت از سهامداران دارد. به این شکل که در این نماد خبری از یک سفارش حجیم نیست، بلکه سفارش‌های مختلف با حجم نسبتا بالا با اختلاف چند ریال از همدیگر ثبت می‌شوند تا جلوی ریزش قیمت سهام میدکو را بگیرند. میدکو از معدود نمادهای گروه فلزات اساسی است که به لطف بازارگردانش در چند هفته اخیر از ریزش بورس در امان بوده.

* پنج: بپاس؛ بیمه پاسارگاد
گروه مالی پاسارگاد، علاوه بر بانک، هوای سهامداران بیمه‌اش را هم دارد. اتفاقی که باعث شد سرنوشت وپاسار و بپاس به یکدیگر گره بخورد. چند روزی می‌شود قیمت سهام بپاس روزانه کمتر از دو دهم درصد نوسان پیدا می‌کند و تا حد زیادی سپر بلای سهامدارانش در دوران ریزش بورس شده است.

*** سود و زیان خرید سهام با قیمت ثابت
نمادی که به لطف بازارگردان و سهامداران عمده‌اش نوسان قیمت را به حداقل برساند، می‌تواند گزینه خوبی برای سرمایه‌گذاری در روزهای سراسر قرمزرنگ بورس باشد. چراکه عملا ضرر نکردن در چنین بازاری به تنهایی می‌تواند حکم پیروزی را داشته باشد. آن هم در شرایطی که خیلی از نمادهای شاخص‌ساز روزانه دو درصد ارزش سهام خود را از دست می‌دهند.

ولی این شرایط تا کجا ادامه پیدا خواهد کرد؟ ممکن است مثل نماد سیتا، حمایت بازارگردان ماه‌ها ادامه پیدا کند و جلوی کاهش قیمت سهام را بگیرد. ممکن است مثل نمادهای دیگری همچون امین که زمانی بازارگردان جلوی کاهش قیمت آن را می‌گرفت، بعد از مدتی دیگر امکان مدیریت نوسانات سهام وجود نداشته باشد و نهایتا فروشنده‌ها زورشان به بازارگردان بچربد و از آن پس دیگر کسی پاسخگوی ضرر و زیان سهامداران نخواهد بود.

چراکه بازارگردان‌ها هیچ تضمینی نمی‌دهند که حمایت اینچنین تا چه زمانی ادامه پیدا کند. البته آنها وظیفه‌ای هم برای ثابت نگه داشتن قیمت‌ها ندارند. برای همین موقع خرید سهام اینچنینی باید حواسمان به قدرت بازارگردان و سهامدار عمده نماد باشد.موردی دیگر که باید به آن توجه داشته باشیم، این است که سهام با نوسانات ناچیز ممکن است در روزهای صعودی بازار هم از دیگر نمادها جا بماند و سود چندانی به سهامداران نرسد.

به علاوه اینکه بازارگردان نیاز به تامین سرمایه لازم برای حمایت از نماد دارد. به همین خاطر عموما در چنین نمادهایی بعد از افزایش نسبی قیمت سهام، بازارگردان ممکن است دست به فروش سهامی بزند که زمانی آنها را در هجوم فروشنده‌ها خریده است. به عبارتی قرار نیست جریان ورود پول به نماد توسط سهامدار عمده یا بازارگردان تا ابد ادامه داشته باشد.

کدخبر: ۳۸۵۳۷۸
تاریخ خبر:
ارسال نظر