کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۳۴۷۱۳۱
تاریخ خبر:

تکاپوی فرزندان سه هنرمند مشهور در فضای مجازی

روزنامه هفت صبح | فرزندان نام‌آورترین نویسنده، نقاش و فیلمساز ایرانی درگیر مناقشه‌ای بی‌پایان در فضای مجازی شده‌اند. اتهاماتی علیه آغداشلو زده می‌شود و ایران اینترنشنال ماجرا را داغ می‌کند . تارا آغداشلو دختر ۳۲ساله آغداشلو به میدان می‌آید و اظهارات روزنامه‌نگار را تهمت می‌خواند‌. باربد گلشیری پسر ۳۸‌ساله هوشنگ گلشیری نویسنده فقید اعلام می‌کند که چاپ جدید کتاب مشهور پدرش یعنی شازده احتجاب از طراحی مشهور آغداشلو پاک شده است و او اجازه چنین کاری را نداده است‌.

در همین زمان احمد کیارستمی پسر ۴۸ ساله فیلمساز فقید‌، ‌درگیر مجادله‌ای حقوقی با مانیا اکبری بازیگر ۴۵ ساله فیلم ده یکی از ساخته‌های مشهور پدرش می‌شود که ادعا کرده سازنده و خالق اصلی فیلم او بوده است و نه کیارستمی‌! در این میدان پرگردو خاک بهمن کیارستمی پسر دوم و ۴۲ ساله کیارستمی هم به میدان می‌آید و در متنی طعنه‌آمیز و دوپهلو تارا آغداشلو را به عنوان یک فعال« سابقا فمینیست » می‌نوازد .

او سپس نظری هم به باربد گلشیری می‌کند و از او می‌پرسد چرا تا قبل از تبدیل شدن زمزمه‌ها به یک موج بزرگ مجازی برای حذف طراحی آغداشلو از روی کتاب پدر اقدام نکرده بودی‌؟ فرزندان چهره‌های صاحبنام درگیر اعاده حیثیت از پدران مشهور خود. فرزندانی که زیر شهرت و استعداد و جنجال‌های پدران خود کمر خم کرده‌اند … ‌

بازیگر فیلم فیلم سینمایی «ده» به کارگردانی عباس کیارستمی، ‌ادعا کرد اساساً این فیلم ساخته کیارستمی ‌نیست، بلکه کیارستمی ‌صرفاً از میان فیلم‌هایی که این شخص گرفته دست‌چین و درنهایت تدوین کرده و درواقع کیارستمی ‌در این سال‌ها به مخاطب دروغ گفته است؛ ادعایی که با واکنش خانواده کیارستمی‌ و مجدداً واکنش این شخص همراه شده است.

به گزارش تابناک، «یک زن درون خودرویی نشسته‌ و در ده‌ سکانس با پنج ‌شخص متشکل از پسرش، خواهرش، یک عروس آینده، یک روسپی و زنی که به‌دنبال خواندن نماز گفت‌وگوهایی می‌کند و بدین شکل نمایی از زندگی زن امروزی در ایران نمایش داده می‌شود.» این چکیده آن چیزی است که درباره داستان فیلم سینمایی «ده» به کارگردانی عباس کیارستمی‌ مطرح می‌شود؛ فیلمی ‌که نامزد نخل طلای کن شد و در زمان عرضه، توجه منتقدین سینمایی جهان را به خود جلب کرد.

«ده» همچون اغلب آثار کیارستمی ‌با کمترین بودجه ساخته شد و فضای فیلم نیز به ساخت فیلمی با چنین منابعی کمک کرد. با توجه به فضای محدود درون خودرو برای نصب دوربین، از دوربین دیجیتال برای ثبت تصاویر استفاده شده بود و در سال ۱۳۸۰ نیز هنوز دوران دوربین نگاتیو بود و نسل دوربین‌های سینمایی دیجیتال با ابعاد کوچک نظیر ARRI MINI یا انواع سری دوربین‌های RED به بازار نیامده و فیلمبرداری با دوربین دیجیتال به‌منزله فیلمبرداری با هندی‌کم بود. این ملاحظات در ثبت به‌همراه برخی دیگر از رویکردهای کیارستمی ‌همچون حذف موسیقی متن، قاعدتاً هزینه تولید را به‌شدت کاهش داده بود.

فیلم در عین حال اکران موفقی داشت و در اکران‌های بین‌المللی از جمله آمریکا نیز توانست فروش قابل توجهی داشته باشد. پرونده «ده» با بدرود حیات کیارستمی ‌بسته شده بود و گاهی در لیست برترین فیلم‌ها از منظر منتقدین نام این فیلم نیز به میان می‌آمد، تا اینکه به‌تازگی بازیگر اصلی فیلم «ده» با اشاره به اینکه پسرش که در فیلم «ده» نیز بازی می‌کند، در دوران کودکی مورد آزار جنسی توسط یکی از بستگانش قرار گرفته، ادعا کرد این فیلم اساساً توسط او ثبت شده و کیارستمی ‌تنها تدوین‌گر فیلم است!

چنین ادعایی از سوی مانیا اکبری، زن راننده خودرو که به‌منزله دروغگویی کیارستمی ‌در همه آن سال‌ها به مخاطب بوده، جنجال‌آفرین شده است. طرح این ادعا که این فیلم «ده» محصول ۱۲۰ساعت فیلم ضبط‌شده مانیا اکبری از پسرش برای روانکاوی اوست، با پاسخ خانواده کیارستمی ‌مواجه شد و در یادداشتی نسبت به آن واکنش نشان دادند. در این یادداشت ان‌قلت‌هایی نسبت به این ادعا مطرح شده و به این ترتیب اصل ادعا به چالش کشیده شده است.

در واکنش کیارستمی‌ها آمده است: «او اعلام می‌کند که کیارستمی ‌در این میان تنها، تدوین‌گر فیلم بوده و نه کارگردان آن، قضیه‌ای که حدود ۱۸سال مسکوت مانده بوده است. این‌جا این سوال به ذهن خطور پیدا می‌کند که چطور این قضایا را در همان بدو امر و در جشنواره کن که در آن حاضر بود و یا بعد از آن مطرح ننموده؟ این ادعا ضمنا اشکالات فنی دارد؛ تمامی‌ نماهای فیلم با دو دوربین گرفته شده، یک دوربین که روی مانیا فیکس بوده و دوربین دیگری با زاویه مخالف که نماهای شخصیت بغل‌دستی مانیا را می‌گرفته است. چرا ضبط ویدئوهایی با کارکرد روانکاوانه، باید با دو دوربین انجام بشود؟ کاری که برای فیلم‌سازی صورت می‌گیرد.»

فرزندان کیارستمی‌ در ادامه با پرسش‌های دیگری ادعای بازیگر «ده» را به چالش کشیده‌اند: «اساسا چرا خانم اکبری از خودش و کسانی که سوار ماشینش می‌شده‌اند، فیلم می‌گرفته‌ است؟ اگر اشخاصی که در فیلم حضور دارند بازیگر نیستند، چرا وقتی سوار ماشین می‌شوند متوجه دو دوربین‌ فیلمبرداری موجود نمی‌شوند و کنجکاو نمی‌شوند که این دوربین‌ها در آن‌جا چه می‌کنند؟ درحالی‌که این دوربین‌ها آن‌قدر بزرگ هستند که در بعضی صحنه‌ها، توجه سرنشینان موتور یا ماشینی که از کنار ماشین مانیا می‌گذرند را به خود جلب می‌کنند.

در مورد کامران عدل، عکاس شناخته‌شده(بازیگر نقش شوهر مانیا) چطور؟ او که قطعا به‌‌عنوان بازیگر و برای ایفای نقش، جلوی دوربین حاضر شده است. و یا دختری که دوبار سوار ماشین می‌شود و بار دوم سرش را تراشیده و از روابط شخصی‌اش سخن می‌گوید. و یا فاحشه‌ای که شب سوار ماشین می‌شود. آیا خانم اکبری ادعا دارد که این حضورها اتفاقی بوده و یا او درحال فیلم‌ گرفتن برای روانکاوش، هم‌زمان در حال ساخت فیلم هم بوده‌ است؟»

مانیا اکبری در پاسخ به این یادداشت کیارستمی‌ها یادداشتی نوشت که در بخشی از آن آمده است: «شواهد در مورد ساخت فیلم ده بحث پیچیده‌ای است که در فضای مجازی نمی‌گنجد. آن را موکول کرده‌ام به کتابی که درحال نوشتن هستم. عکس‌ها متعلق به پشت صحنه‌های است که بعد از نمایش فیلم در فستیوال کن، آقای عباس کیارستمی ‌به‌دلیل نداشتن هیچ پشت صحنه‌ای از فیلم، تصمیم به بازسازی پشت صحنه داشت و اتفاقا برای ساخت آن پشت صحنه‌ غیر واقعی برادر شما بهمن کیارستمی، ‌به‌عنوان فیلمبردار حضور داشت و بعد از دوجلسه به‌دلیل عدم موافقتِ رویا اکبری، خواهر بنده متوقف شد. شواهد دقیق و معتبر در کتاب خواهد بود…»

او تاکید کرده است: «…در نهایت سلام من را به برادر بهمن برسان و بگو آن دو حلقه فیلم پشت صحنه‌ قلابی را به اضافه کلیه فیلم‌های خانوادگی بنده پس دهید… پدرتان که در زمان حیاتش برای تهدید بنده و سکوتم به رویا، خواهرم گفت: قدرت دارم و جنگ آمریکا و افغانستان است و در این جنگ مانیا بازنده است! و با استفاده از قدرتش بنده را به‌عنوان شخصی بیمار و غیرقابل اعتماد در جامعه هنری ترور هویت کرد و وادار به سکوت. پرونده بسته‌ دیگری را هم در مورد ایشان خواهم گشود تا که شاید زمان تغییر در نیروهای پرقدرت فرادست بر فرودست فرارسیده باشد.»

کدخبر: ۳۴۷۱۳۱
تاریخ خبر:
ارسال نظر